Milyen termékeket készítenek a bálnákból?
A korszerű feldolgozástechnika a bálnáknak szinte egyetlen részét sem hagyja kihasználatlanul, majdnem minden porcikájuk feldolgozásra kerül. Már régen nem ara megy ki a játék, hogy lámpához olajat, vagy esernyőkhöz, fűzőkhöz, kalapdobozokhoz való „halcsontokat” (szilákat) nyerjenek.
A húsról van szó például, ami Japánban különleges csemege, néhány más országban pedig állati takarmánynak használják. Az ámbráscet olaja keresett ipari kenőanyag, amely nagy teljesítményű berendezésekben rendkívül magas hőmérsékletet is kibír, ezenkívül kozmetikai cikkek alapanyaga.
A csontokból enyvet főznek vagy műtrágyát gyártanak belőlük. Az ámbráscet (egyébként élvezhetetlen) húsából hallisztet csinálnak. A bazárok árusai az ámbráscet fogait faragásokkal díszítik, és a turistáknak árulják. Az ámbra az ámbráscet beléből származó szagtalan, viaszszerű, sötét anyag, a parfümkészítés egyik igen keresett alapanyaga.
Forrás: Bálnák és delfinek című könyv
|