Valóban szükségünk van-e a bálnatermékekre?
A bálnákból készülő termékek sokfélesége és rendkívüli mennyisége miatt ez az állat mindig is jól jövedelmező állat volt. Ma már azonban egyetlen olyan bálnatermék sem létezik, amelyet ne lehetne mással helyettesíteni.
A bálnahús még a legfőbb felvásárlónak számító Japánban sem alapvető élelmezési cikk, hanem igen drága csemege, amely a lakosság fehérjefogyasztásának kb. 0,01%-át teszi ki.
Kozmetikai célokra az ámbra helyett régóta növényi zsírokat és olajokat alkalmaznak, és a nagy teljesítményű berendezésekhez is elsősorban szintetikus kenőanyagokat használnak, amelyek még a különleges követelményeknek is eleget tesznek, mint pl. a jojoba növény olaja. A műanyag már régen feleslegessé tette a halcsontot, és az ámbrát helyettesítő anyagokat is folyamatosan állítják elő a vegyészek.
Tulajdonképpen ma már egyetlen bálnának sem volna szabad „nyersanyagforrásként” elpusztulnia.
Forrás: Bálnák és delfinek című könyv
|